Oryginalny ser Halloumi owczo-kozi prosto z Cypru

26.99 

Poprzednia najniższa cena: 26.99 .

SKU: 5291885000017 Kategorie: ,
Opis

Opis

Ser Halloumi to tradycyjny ser pochodzący z wyspy Cypr, produkowany z unikalnej mieszanki mleka owczego oraz koziego. Ma charakterystyczny słonawy smak z lekką orzechową nutą oraz chrupiącą, elastyczną konsystencję.

Dzięki staraniom cypryjskich producentów, ser ten otrzymał od Uniii Europejskiej status Chronionej Nazwy Pochodzenia, co oznacza że nazwa ta może być używana tylko dla serów produkowanych na Cyprze i tylko według oryginalnej receptury.

Ser ten można jeść na surowo, jednak naszym zdaniem najlepiej smakuje podgrzany, grillowany lub usmażony. Po takiej obróbce posmak sera przechodzi w mocniejszy, bardziej słony lecz o lekko kremowej konsystencji. Grillowane lub smażone Halloumi jest naprawdę przepyszne.

Spróbuj Halloumi grillowanego, smażonego na patelni lub cienko pokrojonego. Dodaj warstwę sera do sałatki lub używaj zamiast mozzarelli w sałatce Caprese. Wykorzystaj grillowane plastry Halloumi przygotowując pyszne kanapki lub podawaj z arbuzem, tak jak to robią mieszkańcy na Cyprze.

Halloumi ma umiarkowanie wysoką zawartość tłuszczu i jest dobrym źródłem białka. Jest bogaty w wapń, a także jest źródłem cynku, magnezu, witaminy A i witamin z grupy B.

Jeśli szukasz najlepszego greckiego sera Halloumi lub innych przepysznych greckich serów, warto obejrzeć inne nasze aukcje na których dostępna jest tradycyjna grecka Feta, miękki ser Manouri a także twardy, dojrzewający Kefalotiri.

Skład: świeże mleko owcze i kozie, podpuszczka, sól, mięta.

Wartość odżywcza w 100g:

  • wartość energetyczna 1297kJ/312kcal
  • tłuszcz 24,0g w tym tłuszcze nasycone 14,4g
  • węglowodany 1,6g w tym cukry 1,6g
  • białko 22,5g
  • sól 2,5g

Przechowywać w lodówce w temp. od 0 do 6 stopni Celsjusza.

Ze względu na fakt, że ser ten produkowany jest u lokalnego producenta dopuszczalna jest możliwość odchylenia od wagi podanej w ofercie o 10%.

Informacje dodatkowe

Informacje dodatkowe

Waga 0.25 kg